Landbouw – Veeteelt
Deze gedragspatroongrafiek laat de ontwikkeling van de vleesconsumptie in Nederland zien.
De in figuur 3.1 gepresenteerde cijfers gaan over het verbruik op basis van karkasgewicht, dus vlees inclusief been, vet en zwoerd. Als vuistregel geldt dat daarvan ongeveer de helft geconsumeerd wordt als vlees en vleeswaren. Uitgaande van deze vuistregel betekent dit dat de vleesconsumptie op zo’n 39 kg per hoofd per jaar uitkomt.
Voor wie vlees wil eten, is de voedingsrichtlijn om wekelijks niet meer dan 500 gram vlees en vleeswaren te eten, waarvan maximaal 300 gr rood vlees. Rood vlees is de verzamelnaam voor varkens-, rund-, geiten- en schapenvlees. Dit is in totaal zo’n 70 gram per dag en minder dan 26 kg per jaar. De voedingsrichtlijn ligt dus zo’n 13 kg lager dan we gemiddeld eten per persoon in het jaar 2019.
De gezaghebbende studie door de EAT-Lancet Commissie, waar onder andere Johan Rockström lid van was, komt uit op een gemiddelde van 300 gram vlees per week, waarvan 100 gram rood vlees en 200 gram ‘wit’ vlees (kip en ander gevogelte). Deze hoeveelheid komt nog eens zo’n 10 kg lager uit dan de voedingsrichtlijn, de Schijf van Vijf.
Dit betekent dat we in totaal zo’n 24 kilogram vlees per jaar teveel consumeren, 2 ½ keer de hoeveelheid die we nodig hebben om de proteïnen binnen te krijgen die we nodig hebben.
In de nieuwste editie van de Internationaliseringsmonitor meldt het CBS dat Nederland in 2020 voor 8,8 miljard euro aan vlees exporteerde en daarmee de grootste exporteur van vlees in de EU was 60 procent van de totale Nederlandse verdiensten aan vleesafzet wordt verdiend met vleesexport en 40 procent met binnenlandse vleesafzet.