Een systeembenadering

Ik schreef voor Factor D een artikel over een systeembenadering van sparen. In het artikel zet ik een les uiteen waarin het causaal verband diagram en het voorraad-stroom diagram gebruikt worden om het verschil tussen enkelvoudige interest en samengestelde interest te verduidelijken. Deze voorbeelden gebruikte ik om beide tekentechnieken uit het systeemdenken te introduceren en om leerlingen kennis te laten maken met een basaal voorbeeld van systeemdynamica.

In het artikel heb ik de volgende diagrammen opgenomen:

Causaal verband diagrammen van beide interestvormen
Voorraad-stroom diagrammen van beide interestvormen

Als u op de afbeelding klikt komt u terecht op het diagram in Insight Maker, de tool die ik gebruikte voor deze diagrammen.

Hieronder vind u korte instructiefilmpjes voor het tekenen van een:

Causaal verband diagram
Voorraad-stroom diagram

Ik legde ook uit hoe u het voorraad-stroom diagram kunt simuleren in Insight Maker:

Simuleren van voorraad-stroom diagram

Hiervoor gebruikte ik deze spreadsheet.

Tot slot maakte ik een instructiefilmpje voor het gebruik van een convector in Insight Maker, waarmee u het rentepercentage afhankelijk kunt maken van het spaarsaldo, bijvoorbeeld om negatieve rente te introduceren:

Rentepercentage afhankelijk maken van het spaarsaldo – een convector gebruiken

Systeemdenken kent meer mogelijkheden dan dit simpele voorbeeld. Het is een denkvaardigheid waarmee complexe problemen inzichtelijk gemaakt kunnen worden en mentale modellen aan de oppervlakte gebracht worden en bespreekbaar worden gemaakt. Het mag daarom niet ontbreken in economie voor de 21ste eeuw.

henny@21steconomics.org – U vindt me ook op LinkedIn