Repareren

In september 2021 verscheen in het tijdschrift voor Economische Onderwijs een artikel over twee maatschappelijke organisaties die reparatie op de agenda van de politiek en van bedrijven hebben gekregen: Stichting Repair Café en Right to Repair. Beide organisaties hebben gemeen dat ze e-waste – afval van elektronische apparaten – willen terugdringen door alle obstakels die het repareren van elektrische apparaten in de weg staan, weg te nemen. 

Wij zouden graag zien dat de kaart van Nederland en België zwart kleurt van de Repair Café’s, omdat we de overdracht van reparatiekennis ontzettend belangrijk vinden. We denken dat scholen hierin ook een rol kunnen spelen door een Repair Café te faciliteren met bijvoorbeeld een ruimte, of door zelf een Repair Café te beginnen met vrijwilligers van binnen en buiten de school.

Deze les is een praktische opdracht waarin de leerlingen de repareerbaarheid van een elektrisch huishoudelijk apparaat onderzoeken. Deze opdracht is ingebed in een les waarin de leerlingen leren over de economische en technische levensduur van apparaten en over hun rechten als consument met betrekking tot garantie. 

Van deze les is naast het leerlingmateriaal ook een docentenhandleiding met antwoordmodel beschikbaar: