Voorzieningsystemen

De meeste economie leerboeken beginnen met het centrale thema van de economie: het spanningsveld tussen behoeften en middelen. Behoeften en middelen zijn beiden elementen van de reële economie, maar het economie onderwijs gaat bijna alleen over de geldeconomie. Hierdoor zijn we de aansluiting verloren met de reële economie en met de aarde die voortbrengt waarmee wij in onze behoeften kunnen voorzien.

We willen de reële economie weer vooropstellen in het economie onderwijs, evenals krachten die een rol spelen in het spanningsveld tussen behoeften en middelen. Voorzieningsystemen slaan een brug tussen het sociaal fundament – de bestaansbehoeften – en het ecologisch plafond – de grenzen aan onze planeet. Goed ingerichte voorzieningsystemen zorgen voor een balans tussen beiden. Daar is waar we naar moeten streven, dat is wat we als economen moeten begrijpen.

Het filter rechts kunt u gebruiken om teksten te zoeken die over dit onderwerp zijn geschreven, door het desbetreffende donut element te kiezen.