Energieprijzen I – Energiebelasting

In januari 2022 verscheen in het Tijdschrift voor Economische Onderwijs een artikel over de eerlijke klimaatagenda. Hierin ging speciale aandacht uit naar energiearmoede en de energietransitie. De energiearmoede in Nederland nam in het laatste kwartaal van 2021 toe als gevolg van de gestegen gasprijzen. De verwachting is dat ook dit jaar, 2022, de gasprijzen hoog blijven. Deze les is bedoeld om leerlingen inzicht te geven in de factoren die de hoogte van de energierekening bepalen. In deze les staat de energiebelasting en de opslag duurzame energie centraal. Van deze les is naast het leerlingmateriaal ook een docentenhandleiding met antwoordmodel beschikbaar:  

Lees meer

Energieprijzen II – Gasprijzen

In januari 2022 verscheen in het Tijdschrift voor Economische Onderwijs een artikel over de eerlijke klimaatagenda. Hierin ging speciale aandacht uit naar energiearmoede en de energietransitie. De energiearmoede in Nederland nam in het laatste kwartaal van 2021 toe als gevolg van de gestegen gasprijzen. De verwachting is dat ook dit jaar, 2022, de gasprijzen hoog blijven. In deze les stellen we ons de vraag hoe de gasprijs tot stand komt. De focus ligt op de – kale – gasprijs, die op de termijnmarkt of de spotmarkt voor aardgas tot stand komt. Centraal in de les staan de vraag- en aanbodfactoren…

Lees meer

Product als een dienst

Het is in het belang van onze leerlingen dat ze financieel weerbaar zijn en dat ze bij een aanschaf niet alleen naar de aanschafprijs kijken, maar ook naar de jaarlijkse kosten, inclusief energieverbruik. Dat is het centrale thema van deze les. We gebruiken het product als een dienst voorbeeld uit het interview met Thomas Rau uit 2015 ter illustratie.

Lees meer